
حج؛ بزرگترین مدرسه آموزش عقیده و توحید
تردیدی نیست که حج یکی از بزرگترین طاعات و بهترین قُرُباتی است که هر فرد مسلمانی میتواند خود را به وسیله آن به پروردگار خویش نزدیک کند، علاوه بر این، حج یکی از پنج عبادتی است که از جانب خداوند فرض گردیده و آن را یکی از پنج ستونی قرار داده است که دین راستین اسلام بر آنها استوار میباشد، چنانکه پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم در حدیث صحیح فرموده است: «بنی الإسلام علی خمس: شهادة أن لا إله إلاّ الله و أنّ محمّداً رسول الله و إقام الصّلاة و إیتاء الزّکاه و الحجّ و صوم رمضان»[۱]: اسلام بر پنج ستون استوار گردیده است:
۱ـ گواهی دادن به اینکه هیچ معبود بر حقّی جز خداوند شایسته پرستش نیست و محمّد فرستاده او است. ۲- برپا داشتن نماز ۳- پرداختن زکات ۴- روزه ماه رمضان ۵- حج بیت الله.
در احادیث و روایات زیادی آمده است که پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم امّت خود را تشویق و ترغیب نموده است بر اینکه (در صورت توانائی) به بیت الله الحرام بروند تا فریضه بزرگ حج و مناسک آمرزنده آن را انجام دهند، همچنین غنائم بسیاری را از قبیل پاداش بزرگ و بخشش گناهان و تجارب بیشمار حج را برای ایشان بیان فرموده است. چنانکه مسلم در صحیح خود، روایت کرده است: هنگامی که عمرو بن عاص اسلام آورد: (مسلمان شد) پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم به او گفت: «أما علمت أنّ الإسلام یهدم ما کان قبله و أنّ الهجرة تهدم ما کان قبلها و أنّ الحجّ یهدم ما کان قبله؟»[۲]: آیا ندانستهای که اسلام اثر هر آنچه که قبل از او بوده است نابود میکند، و هجرت و حج همه گناهان و رفتار ناپسند گذشته را از بین میبرد؟!
از ابوهریره روایت شده که پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم فرموده است: «من حجّ هذا البیت فلم یرفث و لم یفسق رجع کیوم و لدته أمّه»[۳]: هر کس (با اخلاص کامل) حج بیت الله کند (و در مدت حج) مرتکب عمل زشت نشود و گناه و نافرمانی (و هیچگونه اذیت و آزاری نسبت به دیگران و همسفران) از او سر نزند چنان پاک شود مانند کودکی که تازه از مادرش متولد شده باشد.
در روایت دیگر آمده است: پیامبراکرم فرمود: «العمرة إلی العمره کفّارة لما بینهما و الحجّ المبرور لیس له جزاء إلاّ الجنّة»[۴]: عمره تا عمره دیگر کفاره گناهانی است که بین آن دو عمره سر زده شده باشد، و حج مقبول پاداشی جز بهشت ندارد.
پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم در سال دهم هجری تنها حج خود را ـ که مشهور است به حجةالوداع ـ با عده کثیری از صحابه انجام داد و در آن عملاً چگونگی انجام این فریضه بزرگ را ترسیم و تبیین فرمود و آنان را تشویق و ترغیب نمود بر اینکه تمام گفتار و کرداری که در رابطه با حج و مناسک حج از او صلی الله علیه وسلم صادر میشود فراگیرند و آن را عملی کنند، و فرمود: «خذوا غنّی مناسککم فلعلّی لا ألقاکم بعد عامی هذا»[۵]: چگونگی انجام مناسک حج خود را از من بیاموزند شاید سال دیگر شما را ملاقات نکنم (و در میان شما نباشم).
پس ـ این حج به «حجةالوداع» شهرت یافت. در روز عرفه همین حج بود که این آیه نازل شد:
… الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دِینَکُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتِی وَرَضِیتُ لَکُمُ الإِسْلاَمَ دِینًا… (مائده / ۳)
«امروز (احکام) دین شما را برایتان کامل و نعمت خود را بر شما تمام گردانیدم، و اسلام را به عنوان آیین خداپسندانه برای شما برگزیدم».
بنابراین، بر هر فرد مسلمانی که توفیق ادای این فریضه بزرگ الهی را بیابد واجب است که حداکثر سعی و تلاش خود را بکند تا به درستی و به صورت کامل رهنمودها و راه و روشهای پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم را در مراسم حج و چگونگی ادای مناسک آن به خوبی بیاموزد و به کار گیرد تا اینکه بتواند مطابق همان راه و روش حضرت صلی الله علیه وسلم حج کند و از سنت پاکش پیروی نماید، همچنین توانسته باشد حج و کلیه مناسک آن را به طور تمام و کمال انجام داده باشد. زیرا بدیهی است که در واقع هیچ عبادتی اعم از حج و غیرحج هرگز نمیتواند کامل باشد مگر اینکه فرد مسلمان در انجام آن دقیقاً گام به گام در خط و مسیر پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم حرکت کند و به درستی مطابق سنت و رهنمودهای او صلی الله علیه وسلم عمل نماید.
شکی در این نیست که در این ایّام پرفیض و برکت حج، هر مسلمانی در هر جای کره زمین با شوق و علاقه فراوان آرزو میکند که: ای کاش من هم اکنون مشغول برگزاری این فریضه بزرگ میبودم و کاش در این مراسم مقدّس و تجمّع سرشار از منافع دینی و دنیوی حضور میداشتم، و ای کاش من نیز همچون آنان چشمم به این بیت عتیق میافتاد، بیت عتیقی که به شدّت آن را دوست میدارم، زیرا که همه مسلمانان جهان نسبت به بیت الله الحرام رابطه بسیار عمیق و پیوند استوار و ناگسستنی دارند چون پیوند آنان با اسلام از همان ابتدای تولّدشان آغاز شده و تا زمانی که جان در بدن دارند ادامه خوهد داشت، زیرا بر کسی پوشیده نیست که کودک هر مسلمانی هنگامی که پا به دنیا گذاشت بعد از تلقین شهادتین، اولین چیزی که درباره دین به گوشش میرسد همان ارکان پنجگانه اسلام است که یکی از آنها حج بیت الله الحرام میباشد، همچنین فرد کافری که مسلمان میشود پس از ادای کلمه شهادتین، بقیه ارکان اسلام یعنی نماز، روزه، زکات و حج بیت الله الحرام به او آموخته میشود، باید دانست که پس از اجرای کلمه شهادتین، اوّلین رکنی از ارکان اسلام نمازهای پنجگانه است که خداوند در هر شبانهروز پنج مرتبه برگزاری آنها را بر هر فرد مسلمان بالغ و عاقلی فرض کرده است، و رو کردن و توجّه نمودن به بیت الله الحرام را یکی از شروط اساسی آن قرار داده است از اینرو میفرماید:
قَدْ نَرَى تَقَلُّبَ وَجْهِکَ فِی السَّمَاء فَلَنُوَلِّیَنَّکَ قِبْلَةً تَرْضَاهَا فَوَلِّ وَجْهَکَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَحَیْثُ مَا کُنتُمْ فَوَلُّواْ وُجُوِهَکُمْ شَطْرَهُ وَإِنَّ الَّذِینَ أُوْتُواْ الْکِتَابَ لَیَعْلَمُونَ أَنَّهُ الْحَقُّ مِن رَّبِّهِمْ وَمَا اللّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا یَعْمَلُونَ. (بقره/ ۱۴۴)
«ما (به هر سو) گردانیدن رویت را در آسمان نیک میبینیم، پس (باش تا) تو را به قبلهای که بدان خشنود شوی برگردانیم، پس روی خود را به سوی مسجد الحرام کن، و (ای مؤمنان! شما نیز) هر جا بودید روی خود را به سوی آن بگردانید».
بنابراین، ارتباط هر فرد مسلمان به بیت الله الحرام به طور مستمر در هر شبانهروز چندین بار تجدید و تکرار میشود، در هر نمازی اعم از فرض یا سنت که میخواند به بیت الله روی میکند و متوجّه آن میشود، همچنین به هنگام دعا و نیایش روی به سوی آن مینماید. و به همین خاطر است که این پیوند استواری که به وسیله آن، چنین رابطه محکم و ناگسستنی میان قلب هر فرد مسلمان و خانه پروردگارش به طور مداوم برقرار گردیده است او را وادار میسازد به اینکه با علاقه و اشتیاق زیاد، در هر عبادت و نیایشی روی به بیت عتیق کند تا با دیدن آن لذّت ببرد و تا اینکه اگر توانائی راه یافتن و امکان رسیدن به آن خانه بافضیلت را پیدا کرد بلافاصله حجی را که خداوند بر او فرض گردانیده ادا کند. پس فرد مسلمان هر وقت چنین توانائی و امکانی را پیدا کرد بیدرنگ عازم آنجا خواهد شد تا هم این فریضه الهی را به جای آورد و هم چشمش به جمال خانهای بیفتد که سالها است در نمازها و دعاها و نیایشهای خود بدان روی آورده و میآورد. زیرا او میداند که:
فِیهِ آیَاتٌ بَیِّنَاتٌ مَّقَامُ إِبْرَاهِیمَ وَمَن دَخَلَهُ کَانَ آمِنًا وَلِلّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَیْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَیْهِ سَبِیلًا وَمَن کَفَرَ فَإِنَّ الله غَنِیٌّ عَنِ الْعَالَمِینَ . (آلعمران/ ۹۷)
«در آن نشانههای روشنی است، مقام ابراهیم (یعنی مکان نماز و عبادت او از جمله آنهاست)، و هرکس داخل آن (حرم و خانه خدا) شود در امان است».
در این صورت، ای برادر و خواهر مسلمان زائر بیت الله! بر تو واجب است که شکر این نعمت عظیمی را که خداوند به تو عنایت فرموده است بجای آوری، و آن عبارت است از اینکه به تو، توفیق داده است تا این فریضه الهی را انجام دهی، و این عبادت بزرگ را ادا نمائی و به دیدار خانه خدا مشرّف شوی، خانهای که قبله همه مسلمانان در سراسر جهان است، بنابراین بر تو واجب است که با تمام وجود تلاش کنی تا این فریضه بزرگ الهی را حتی الامکان با بهترین و کاملترین وجه بجای آوری، بدون اینکه کوچکترین افراط و تفریطی در آن روی دهد بلکه باید بکوشی تا این فریضه بزرگ در تمام مراحل آن با روش درست و مستقیم و با پیروی از رهنمودهای پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم انجام گیرد به گونهای که در همه گفتار و کردار خود فقط رضا و خشنودی خدای متعال را در مدّنظر داشته باشی و در حین انجام هر عملی پاداش نیکو و تمنای عفو بخشش گناهان و لغزشهایت را تنها از خدا بخواهی، به امید آنکه پس از بازگشت از این سفر مبارک به خانه خود، کلیه خطاها و گناهانت بخشوده شده باشد و سعی و تلاشت مقبول بارگاه لطف و کرمش قرار گرفته باشد، و اعمال نیک و خالصانهات مورد پذیرش او واقع شود، و این توفیق نصیبت گردد که پس از بازگشت از این سفر پرخیر و برکت، یکی زندگی جدیدی را آغاز کنی، زندگیای سرشار از ایمان و تقوی، مملو از اعمال نیکو، توأم با استقامت و پایداری، به طوری که در هر حال و موقعیتی سراسر زندگیات در مسیر طاعت و عبادت پروردگارت، و سعی و تلاشت به خاطر تأمین زندگی شرافتمندانه و در راه خدمت به بنی نوعت باشد.
براستی حج یک فرصت طلائی است برای مؤمنانی که موفّق به انجام آن میشوند، تا اینکه (در کنار منافع اخلاقی و اجتماعی) توشهای برای آخرت خویش برگیرند، و نخستین گام را برای اندوختن آن از توبه خالصانه و صادقانه شروع کنند و با خضوع و خشوع و تضرع و خلوص کامل به بارگاه پروردگار خویش اعلان ندامت و پشیمانی نمایند و با اخلاص و جدیّت کامل به طاعت و عبادت روی آورند و برای حصول رضا و خشنودی پروردگار خود به شدّت تلاش کنند و هیچگونه سستی و سهلانگاری به خود راه ندهند.
آری، باید دانست که برای راهیان حرم الهی در خلال مناسک فریضه حج فرصتهای زیادی (در عین حال زودگذر) در اختیار آنان هست تا از آنها پندها و اندرزهایی برگیرند، درسهای مفید و مؤثری را بیاموزند، فوائد بزرگ و ارزندهای و آموختههای بیادداشتنی در تمام صحنهها و جوانب مختلف: در عقیده، در عبادت، در توحید، در اخلاق و در مسائل دیگری برای خود کسب کنند. اینها درسهایی هستند که از نخستین اعمال حج که همان بستن احرام در میقات باشد برای افراد حاجی شروع میشوند تا آخرین لحظهای که طواف الوداع را انجام میدهند و خانه خدا را وداع میگویند، و در تمام این مدّت و در خلال انجام کلیه مناسک حج درواقع در یک مدرسه تربیتی و ایمانی بزرگی به سر میبرند، مدرسهای که علاوه بر اینکه مؤمنان و پرهیزگاران، در پایان از آن مدرک بخشش گناهانشان را به دست میآورند، از جهت دیگر نیز در آن شاهد منافع بزرگی خواهند بود، منافعی همچون درسهای متنوع، پندها و عبرتهای مؤثّر و سازندهای که دلها را زنده میکنند و ایمان و باور راستین را پرورش میکنند اعتقاد راسخ را تقویت مینمایند، چنانکه خداوند متعال میفرماید:
وَأَذِّن فِی النَّاسِ بِالْحَجِّ یَأْتُوکَ رِجَالًا وَعَلَى کُلِّ ضَامِرٍ یَأْتِینَ مِن کُلِّ فَجٍّ عَمِیقٍ. لِیَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَیَذْکُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِی أَیَّامٍ مَّعْلُومَاتٍ عَلَى مَا رَزَقَهُم مِّن بَهِیمَةِ الْأَنْعَامِ فَکُلُوا مِنْهَا وَأَطْعِمُوا الْبَائِسَ الْفَقِیرَ. (حج/ ۲۷-۲۸)
«و در میان مردم برای (رفتن به) حج ندا در ده که پیاده و سواره بر شتران باریک اندام (و پر تحمل و سوار بر وسائل دیگری) ـ که از راه دور میآیند ـ به سوی تو روی آورند تا در منافع (دینی و دنیوی) که برای آنان هست حضور داشته باشند (و از آنها بهرهمند گردند.)».
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
[۱]- به روایت بخاری و مسلم و ترمذی و نسائی.
[۲]- به روایت مسلم.
[۳]- به روایت بخاری و مسلم از حدیث ابوهریره.
[۴]- به روایت مسلم از حدیث ابوهریره.
[۵]- صحیح مسلم حدیث شماره / ۱۲۹۷٫
نویسنده: عبدالرزاق بن عبدالمحسن البدر